"Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, hogy előtökbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!" 5Móz 30,19

A kávéfőző

Nyomtatás E-mail
   2009. október 07. szerda, 14:25

Egyszer egy családot meglátogatta egy jó barátjuk. Ajándékot is hozott, mégpedig egy csodálatos masinát. Ámulva állták körül a gépet, és hallgatták, barátjuk miként áradozik róla. Elmondása szerint ez egy hiper-szuper kávéfőző gép, Magyarországon még nem kapható, nem csupán a megszokott dolgokat tudja, hanem valami csodálatos módon akár kólát is készít, vagy szinte bármilyen italt, gőzöl, meg tejszínhabot ver, és még sok-sok remek funkciója van, nem győzte felsorolni. Elmondta, hogy neki is van egy, és azóta csak ezt használja italkészítéshez.
Hamarosan véget ért a látogatás, a barát elment, a család pedig nekiállt, hogy kipróbálja az ajándékot. Igen ám, de hogyan? Próbálgatták, de sehogy sem sikerült bekapcsolni, ráadásul nem kaptak hozzá használati utasítást sem. Tanácstalanul kapcsolgatták erre-arra, de nem sikerült működésre bírni.
Néhány napig még kísérleteztek vele, aztán már csak a port törölték le róla. Egy nap aztán a családfőnek eszébe jutott egy remek ötlet: fogta a kávéfőző kannáját, és beleültetett egy bonsai fácskát. Büszkén mutogatta mindenkinek, milyen ügyes és okos volt, legalább így hasznát veszik mégis valami módon ennek a kávéfőzőnek.
Eltelt még pár hónap, amikor egy nap ismét meglátogatta őket a barát, akitől az ajándékot kapták. A családfő neki is megmutatta, milyen remekül kihasználják a kávéfőző nyújtotta lehetőségeket, a barát azonban nem dicsérte meg, sőt, teljesen kiakadt: "Hát ti nem vagytok normálisak! Ez a világ legszuperebb kávéfőző gépe, és ti növényt ültettek bele?"
A család szégyenkezve dugta volna most már el a fácskát, szabadkoztak, hogy hát nem tudták elindítani, és emiatt így meg úgy...
A barát erre csodálkozva kérdi: "Miért nem kerestétek meg a gyártót? Én is ezt tettem, és kaptam is tőlük használati utasítást. Azóta kiválóan tudom használni a gépet."
A család már szinte elsüllyedt a szégyentől, és csak annyit kérdeztek: "Meg tudnád adni a címet?"

Életünk ez a kanna, a beleültetett fácskával. Hiper-szuper kávéfőzők lehetnénk, de mi saját eszünk után menve próbálunk valamit kihozni magunkból, ami meg sem közelíti a gyártó (Teremtő) eredeti elképzelését...

Elhangzott: 2007. augusztusában, a Balatonszárszói Refisz konferencián. Elmondta: Csákány Tamás (lelkipásztor, Bp. Érdliget)

Módosítás dátuma: 2009. november 06. péntek, 08:49
 

Kérjük jelentkezzen be a hozzászóláshoz.

www.refujvaros.hu PageRank
Display Pagerank